perjantai 25. elokuuta 2017

Studion päivitys versioon 4.1.

Noniin, nyt on viimeinkin aika tarttua härkää sarvista ja päivittää Studio uudempaan versioon. Jenkkisivustoilla ainakin sanotaan, että 4.1. on nyt ihan toimiva versio.

Ensimmäisenä avasin Studion ja kävin tarkistamassa löytyykö päivitykset sitä kautta. (Help - Check for Updates). Sain ilmoituksen, ettei päivityksiä ole saatavilla.


Tällainen ilmoitus tuli Studiossa eli päivitysversio pitää hakea suoraan nettisivuilta

Tässä vaiheessa suljin Studion ja avasin Silhouette American nettisivun. Tästä linkistä pääsee suoraan sivulle, josta saa ladattua uuden version.

Seuraavana sivulta valitaan onko MAC vai Windows-käyttäjä. HUOM!!! Klikkaa Current version -kohdasta, ei beta-versio. Tallenna tiedosto.

Silhouette American sivustolla olevat päivitysvaihtoehdot


Klikkaa kyseistä Studion tiedostoa (tiedoston nimi silhouette-studio_v4.1.197.exe)  ladatuissa tiedostoissa. Klikkaus tuo asennusikkunan.


Asennuksen aloitusikkuna
 
Valitse Install ja sen jälkeen hyväksyt mitä ehdotellaan. Lopuksi tulee vielä ilmoitus, että asennus on valmis.


Asennus valmis!

Ekaa kertaa avattaessa uusi Studio, tulee ikkuna jossa kysellään päivityksistä. Itse vaihdoin oletuksena olleen ruksin toiseen kohtaan eli en anna ohjelman latailla päivityksiä automaattisesti.

Valitse haluatko päivitysten latauksen automaattisesti vaiko et


Seuraavaksi kysytään haluaako Silhouetten saavan automaattisesti tietoja mitä käyttäjä tekee. Tämän luvataan olevan anonyymia ja parantavan ohjelmaa tulevaisuudessa. Ruksin voi joko jättää paikoilleen tai sitten päättää, ettei tietoa saa kerätä. Tästä ikkunasta ottamani kuva ei sitten tallentunutkaan, mutta jättämällä ruksin paikoilleen Silhouette kerää tietoa.

Ja tältä se uusi versio sitten näyttää!

Versio 4.1. näyttää tältä


Mielenkiinnolla testailemaan saanko leikattua mitään :) Jatkossa siis luvassa uuden version läpikäyntiä.

sunnuntai 20. elokuuta 2017

Varmuuskopiointi - miten ja miksi

Mulla on Studio päivittämättä edelleen uudempaan versioon. Olen odottanut, että keväällä julkaistusta versiosta saadaan kaikki isoimmat ongelmat poistettua. Päivittäminen voisi kuitenkin tulla kohta jo kyseeseen, joten oma kirjasto olisi syytä varmuuskopioida. Olisi ikävä huomata, että osa ostetuista/saaduista/itse tehdyistä kuvioista olisi kadonnut taivaan tuuliin. Tai ainakin jonnekin bittiavaruuteen.

Studion 3.7 versiossa on jo kirjastolla pilvipalvelu, mutta mulla ei ainakaan kaikki kuviot ole syystä tai toisesta siellä pilvessä. Ja toisaalta, ehkä ne pilvestä huolimatta on hyvä olla jossain muuallakin tallessa.


kirjastovalikko

Kuvasta näkee, että mulla on suurin osa siellä pilvessä (pilven kuva, jonka perässä sähköpostiosoite). Tarkoittaa käytännössä sitä, että niihin pääsee käsiksi myös toiselta koneelta suoraan, mikäli käyttää Studiota useammalta koneelta. Myös paikallisella käyttäjällä (local user) näyttää olevan jonkin verran kuvioita. Näitähän ei toiselta koneelta edes sitten näy.

Varmuuskopiointi tehdään niin, että klikataan nyt kirjastosta "local user" -tekstiä hiiren oikealla ja valitaan avautuvasta valikosta "Export 'Local User'... ". Tämän jälkeen valitaan koneelta kohde, johon varmuuskopio luodaan. Itselläni on ulkoinen kovalevy, jonne tiedostot tallensin.

Tämän jälkeen voidaan vielä toistaa varmuuskopiointi niille pilvessä oleville klikkaamalla oikealla pilven kuvaa (jonka perässä on oma sähköpostiosoite). Tälle jälkimmäiselle ehdotetaan samaa tiedostonimeä kuin ensimmäiselläkin varmuuskopiolla on, joten nimi tulee muuttaa tai edes lisätä perään jokin merkki.


Varmuuskopiotiedostot






 Kuviot palautetaan "Import library" -komennolla, mutta sitä ei toivottavasti tarvitse käyttää päivityksen jälkeen.

sunnuntai 13. elokuuta 2017

Kuvion marginaali - kuinka tehdä kalvoilla useamman värin kuvio

Tunnustan tässä heti aluksi, että olen tehnyt todella vähän silityskalvoilla. Lähinnä olen tehnyt vaatteisiin koko merkintöjä ja heijastinkuvioita pipoihin. Poikani tilasi kuitenkin Tubeconia varten itselleen ja muutamalle kaverilleen paidat oman kanavansa logolla. Logossa on kaksi väriä, joten pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan kaksivärisen kuvion tekemistä.

Alkuperäinen logo


Leikkausviivojen teko oli oma haasteensa - tällaisesta eri sävyjä sisältävästä kuvasta ei ihan suorilta saa kuviota tehtyä. Nyt kiersin ongelman sillä, että värjättiin PaintShopissa (jossa alkuperäinen logo oli tehty) YP -teksti mustaksi ja tein erikseen ympyrän.

Kalvon leikkaukseen käytin jälleen ihan silityskalvojen eli "heat transfer vinyl" -oletusasetuksia, teränsyvyys oli 1 ja muuten oli oletusasetuksissa. Toimi täydellisesti. Ekalla leikkauksella siis ihan puhtaasti leikkasin viivoja pitkin sekä sinisen että valkoisen osan. Lopputuloksesta ei tullut täydellinen. Sinisen silityksen jälkeen valkoinen osa ei ollutkaan enää sopivan kokoinen.


Valkoisen ja sinisen väliin jää rako, mikäli leikkaa kuviot saman suuruisena

Tämän vuoksi teinkin testi kappaleen pipoon, enkä suoraan siihen paitaan. Tämän jälkeen tutustuin Studion Offset-työkaluun eli marginaalien tekemiseen. Marginaalit saa tehtyä leikkausviivojen ulko- tai sisäpuolelle. Marginaalien teosta on varmasti hyötyä useissa eri asioissa, kun tarvitsee vähän alkuperäistä isomman tai pienemmän kuvion.

 Seuraavaksi hajoitin logon osiin (ungroup) ja käytin offset työkalua YP -kuvioon. Offset-työkalu löytyy alapalkista

Kokeilin kumpaakin vaihtoehtoa. Ulkopuolelle tehtävä marginaali olisi varmasti ollut muuten hyvä, mutta alakulma muuttui.

Sisäpuolelle (internal offset)  tehtynä säilyi muoto oikeana. Sekä sisä- että ulkopuolelle tehtynä marginaalin etäisyyttä voidaan säätää distance-kohdasta.

Marginaali ulkopuolella pyöreällä kulmalla

Marginaali ulkopuolella terävällä kulmalla

Marginaali sisäpuolella

Tämän säädön jälkeen leikkasin erikseen sinisen vähän alkuperäistä pienemmällä YP-kuviolla ja valkoisen YP:n alkuperäisenä. Näin silityskalvot menevät vähän päällekkäin ja lopputulos on paljon parempi.
Marginaalien käytön jälkeen ei kalvojen väliin jää enää rakoa
Ydinplasma Tubeconissa omalla logolla varustetussa paidassa

Paidan selkäänkin tein vielä tekstin, mutta se oli yksinkertainen

keskiviikko 2. elokuuta 2017

lasin etsaus

Lasin etsaus on ollut mun ja miehen yksi lemppari asioista. Aika paljon on tullut tehtyä lahjaksi ystäville ja kokemuksen karttuessa on huomannut, että onnistumiseen vaikuttaa ensi sijaisesti se lasi. Ihan kaikki lasit ei vaan toimi. Jos meinaa tehdä isompia satseja niin suosittelen tekemään testin yhteen kappaleeseen ennen muiden hankintaa.

Tänään ajattelin yllärinä tehdä etsauksen lasivuokaan, joka on äidiltäni lainassa. Vuoka on meidän metsän keskeltä olevalta mökiltä, joten aiheeksi sopii erityisen hyvin ajankohtaiset mustikat.Tälläkin kerralla homma aloitettiin Googlesta eli etsin sieltä mustikoista kuvan.

Kuva mustikasta Studioon kopioituna

Seuraavana kuva pitää saada leikattavaan muotoon eli tehdään jäljentäminen. Jäljentämisestä löytyy perusohje täältä. Ekana valitaan haluttu alue ja sen jälkeen lähdetään kokeilemaan miten saadaan jäljennettyä kuvasta halutunlainen.

Itse käytin tällä kertaa ihan perus "trace" -valintaa. Tämän jälkeen suurensin kuvaa niin, että kaikki pikku osat näkyvät hyvin. Varsien sisällä oli pientä silppua, jotka kaikki halusin sieltä pois. Valitaan kuva, klikataan oikealla ja valitaan "release compound path", joka irroittaa osat toisistaan. Tämän jälkeen voi poistaa haluamansa palat valitsemalla ja esimerkiksi delete-nappia painamalla. Sen jälkeen, kun kuvasta on poistettu kaikki ylimääräinen, valitaan kuvan kaikki osat, klikataan oikealla ja valitaan "make compound path". Tämän jälkeen kuvaa käsitellään taas yhtenä. 


Alkuperäinen kuva ja jäljennetty&suurennettu kuva


Seuraavana muutin kuvan haluttuun kokoon. Päätin, että teen vuoan pohjaan kaksi kuvaa. Kuvasta saa tuplattua ihan perinteisesti toki CTRL+C ja TRL+V -yhdistelmillä. Tein kuitenkin suoraan peilatun kuvan "Replicate"-valikosta valitsemalla "mirror right" eli peilaamalla kuvan oikealle puolelle.

Kuvion tuplaus määritellysti

Tämän jälkeen ollaankin valmiita leikkaamaan maski eli se pohja, jonka avulla saadaan etsattua halutut alueet.
Leikkuualusta ladattuna Curioon

Malli kiinnitettynä lasivuokaan

Etsausaineet levitettynä

Noniin ja aina ei mee niin kuin Strömssöössä. Aloitin tämän kirjoituksen siihen, että aina ei lasiin tartu etsaus - voin päättää tämän kirjoituksen samoihin sanoihin.

Etsauksen jälkeen - tähän Pyrexiin ei tarttunut etsaus

Vuokaan jäi niin hailukka jälki etsauksesta, että sen havaitsee vain, jos siitä on tietoinen. Ja silloinkin vain tietystä kulmasta.